Dariusz Gniewowski o historii i kulturze kawy
Kawa jest globalnym napojem, który zdominował obyczaje wszystkich kultur. I choć historia kawy ma korzenie orientalne to każdy naród, kraj stworzyl własną recepturę tego napoju. Przepisów na robienie napoju kawowego, parzenie kawy jest więc bardzo dużo i zależą nie tylko od rodzaju ziarna kawowego ale przede wszystkim od gustów, smaków jej koneserów. Kawa jest używką, o której się mówi, że ma właściwości lecznicze, ale także szkodliwe dla człowieka; jest więc produktem kontrowersyjnym, który zdominował kulturę na całym świecie.
Jaka jest historia kawy, czym jest w kulturze opowiedział 15 lutego studentom Uniwersytetu Trzeciego Wieku Tarnogórskiego Stowarzyszenia -UTW kulturoznawca Dariusz Gniewowski.
Dariusz Gniewowski to kulturoznawca , który swoją pasję na temat kultury kawy połączył z działaniem biznesowym i uczynił sposobem na życie.
Dariusz Gniewowski wraz ze swoimi kolegami, także kulturoznawcami, Aleksandrem Koenigiem, Danielem Nejmanem i Krzysztofem Ćwikiem założyli przed kilkoma laty w Tarnowskich Górach firmę Cafe Silesia z powodzeniem zajmującą się handlem kawą i produktami z nią związanymi. Dopełniniem firmy jest zapewne znajdująca się przy Rynku gwarkowego grodu kawiarnia Gryfny Kafyj, w której można wypić dobrą kawę – w tradycji śląskiej kawa jest obecna, przecież i na Śląsku jest utrwalona tradycja picia tego napoju.
W swojej opowieści o historii kawy Dariusz Gniewowski skupiał się na wyjaśnieniu tych informacji, co do których jest wiele teorii; na przykład przyznanie kiedy kawa zaczęła być uprawiana na dużą skalę, gdzie ją odkryto, czy wreszcie pochodzenie nazwy. Poznali także słuchacze, w jaki sposób za pośrednictwem przekazów pisanych kawa stała się elementem kultury, a poświęcono jej wiele uwagi; już w 1671 roku maronicki mnich Faustus Banesius Naironus wydał w Rzymie traktat o kawie –( De saluberrima potione cahue…).
W ogóle wraz z ekspansją kawy na salony europejskie kawa stała się tematem literackim. Wszyscy Polacy poznawali jej wyjątkowy, magiczny urok na kartach polskiej epopei „Pan Tadeusz”, gdzie romantyczny poeta pisze o niej: „Takiej kawy jak w Polszcze nie ma w żadnym kraju:W Polszcze, w domu porządnym, z dawnego zwyczaju, jest do robienia kawy osobna niewiasta, Nazywa się kawiarka; ta sprowadza z miasta lub z wicin bierze ziarna w najlepszym gatunku, i zna tajne sposoby gotowania trunku, który ma czarność węgla, przejrzystość bursztynu, zapach moki i gęstość miodowego płynu.”
Magia kawy wiąże się także z różnymi teoriami na temat jej zdrowotnych właściwości, którym wykładowca poświęcił sporo uwagi, bo o to pytali słuchacze. Zaciekawienie wzbudziła anegdotyczna opowieść o szwedzkim eksperymencie z XVIII wieku badającym, czy kawa jest napojem zdrowszym niż herbata.
Ciekawym także było dla słuchaczy odkrywanie prawdy o uprawie i handlu kawą, no i przede wszystkim o tym, jak powstawały kawiarnie i jaką rolę pełniły w kulturze różnych narodów.
Wykład, który był połączony z walentynkową niespodzianką- Gryfny Kafyj każdego słuchacza obdarował bilecikiem na dobrą kawę, był dla słuchaczy miłą gawędą , pozwalająca poznać historię i uroki tego napoju, od którego prawie wszyscy jesteśmy uzależnieni. No cóż kawa to chyba szczególny napój, któremu, na przykład, Jan Sebastian Bach poświęcił jedną ze swoich kompozycji wokalnych- Kantata o kawie.
Spotkanie z kulturoznawcą, Dariuszem Gniewowskim, było dla słuchaczy podróżą w świat kultury i magii kawy.
Stanisława Szymczyk sekretarz Tarnogórskiego Stowarzyszenia – UTW
11.02.2016 Wykład kulturoznawcy Dariusza Gniewowskiego
Dariusz Gniewowski o historii i kulturze kawy
Kawa jest globalnym napojem, który zdominował obyczaje wszystkich kultur. I choć historia kawy ma korzenie orientalne to każdy naród, kraj stworzyl własną recepturę tego napoju. Przepisów na robienie napoju kawowego, parzenie kawy jest więc bardzo dużo i zależą nie tylko od rodzaju ziarna kawowego ale przede wszystkim od gustów, smaków jej koneserów. Kawa jest używką, o której się mówi, że ma właściwości lecznicze, ale także szkodliwe dla człowieka; jest więc produktem kontrowersyjnym, który zdominował kulturę na całym świecie.
Jaka jest historia kawy, czym jest w kulturze opowiedział 15 lutego studentom Uniwersytetu Trzeciego Wieku Tarnogórskiego Stowarzyszenia -UTW kulturoznawca Dariusz Gniewowski.
Dariusz Gniewowski to kulturoznawca , który swoją pasję na temat kultury kawy połączył z działaniem biznesowym i uczynił sposobem na życie.
Dariusz Gniewowski wraz ze swoimi kolegami, także kulturoznawcami, Aleksandrem Koenigiem, Danielem Nejmanem i Krzysztofem Ćwikiem założyli przed kilkoma laty w Tarnowskich Górach firmę Cafe Silesia z powodzeniem zajmującą się handlem kawą i produktami z nią związanymi. Dopełniniem firmy jest zapewne znajdująca się przy Rynku gwarkowego grodu kawiarnia Gryfny Kafyj, w której można wypić dobrą kawę – w tradycji śląskiej kawa jest obecna, przecież i na Śląsku jest utrwalona tradycja picia tego napoju.
W swojej opowieści o historii kawy Dariusz Gniewowski skupiał się na wyjaśnieniu tych informacji, co do których jest wiele teorii; na przykład przyznanie kiedy kawa zaczęła być uprawiana na dużą skalę, gdzie ją odkryto, czy wreszcie pochodzenie nazwy. Poznali także słuchacze, w jaki sposób za pośrednictwem przekazów pisanych kawa stała się elementem kultury, a poświęcono jej wiele uwagi; już w 1671 roku maronicki mnich Faustus Banesius Naironus wydał w Rzymie traktat o kawie –( De saluberrima potione cahue…).
W ogóle wraz z ekspansją kawy na salony europejskie kawa stała się tematem literackim. Wszyscy Polacy poznawali jej wyjątkowy, magiczny urok na kartach polskiej epopei „Pan Tadeusz”, gdzie romantyczny poeta pisze o niej: „Takiej kawy jak w Polszcze nie ma w żadnym kraju:W Polszcze, w domu porządnym, z dawnego zwyczaju, jest do robienia kawy osobna niewiasta, Nazywa się kawiarka; ta sprowadza z miasta lub z wicin bierze ziarna w najlepszym gatunku, i zna tajne sposoby gotowania trunku, który ma czarność węgla, przejrzystość bursztynu, zapach moki i gęstość miodowego płynu.”
Magia kawy wiąże się także z różnymi teoriami na temat jej zdrowotnych właściwości, którym wykładowca poświęcił sporo uwagi, bo o to pytali słuchacze. Zaciekawienie wzbudziła anegdotyczna opowieść o szwedzkim eksperymencie z XVIII wieku badającym, czy kawa jest napojem zdrowszym niż herbata.
Ciekawym także było dla słuchaczy odkrywanie prawdy o uprawie i handlu kawą, no i przede wszystkim o tym, jak powstawały kawiarnie i jaką rolę pełniły w kulturze różnych narodów.
Wykład, który był połączony z walentynkową niespodzianką- Gryfny Kafyj każdego słuchacza obdarował bilecikiem na dobrą kawę, był dla słuchaczy miłą gawędą , pozwalająca poznać historię i uroki tego napoju, od którego prawie wszyscy jesteśmy uzależnieni. No cóż kawa to chyba szczególny napój, któremu, na przykład, Jan Sebastian Bach poświęcił jedną ze swoich kompozycji wokalnych- Kantata o kawie.
Spotkanie z kulturoznawcą, Dariuszem Gniewowskim, było dla słuchaczy podróżą w świat kultury i magii kawy.
Stanisława Szymczyk sekretarz Tarnogórskiego Stowarzyszenia – UTW