4 marca 2020

Włoskie warsztaty kulinarne

Tematem przewodnim marcowych warsztatów kulinarnych była kuchnia włoska. Pod okiem Oli Król – Skowron uczestniczki warsztatów przygotowały:

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, będącego podstawą pizzy. Każdy region Włoch może się poszczycić inną jego odmianą, od suchego, polanego oliwą do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawana jest na ciepło, przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • pół łyżeczki soli
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
  • 210 ml letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Na wierzch (dowolnie):

  • świeże zioła,
  • oliwki
  • cebula
  • sól morska
  • pieprz

Wykonanie

1.Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając oliwę. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1 – 1,5 godziny).

2.Po godzinie ponownie zagnieść, przez chwilę. Rozwałkować na średnicę około 25 cm. Wyłożyć na blachę oprószoną mąką i odstawić na 20 – 40 minut do napuszenia (powinno ponownie podwoić objętość). Po tym czasie kciukiem zrobić mocne wgłębienia w cieście, odstawić na 10 minut.

3.Ciasto delikatnie spryskać oliwą, wyłożyć oliwki, cebulę, zioła, itp

4.Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 200ºC. Lekko ostudzić na kratce i podawać ciepłe.

Gnocchi popularne włoskie „primi”. Ważne jest, aby do przyrządzenia gnocchi użyć dość suchych, tzw. mączystych ziemniaków (idealne będą odmiany: aster, ibis, bryza, ale też popularna irga czy irys). Zbyt duża ilość wody w ziemniakach będzie wymagała dodania większej ilości mąki, a w rezultacie przygotowane gnocchi mogą być twarde i gumowate.

Przepis na 8 porcji

Składniki:

– 1 kg ziemniaków o suchym miąższu

– 200 gramów mąki

– 1 jajko

– szczypta soli

Wykonanie

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, dzięki temu będą chłonęły mniej wody. Obrać ciepłe i pozwolić im trochę ostygnąć.
  2. Rozgnieść ziemniaki (najlepiej prasą do ziemniaków). Dodać mąkę, jajko i szczyptę soli. Wymieszać i zagnieść dokładnie.
  3. Ciasto podzielić na mniejsze części, uformować z nich długie i cienkie (ok 1 cm. średnicy) rolki. Pokroić na małe kawałki (1-2 cm) i nadać im charakterystyczny kształt za pomocą widelca.
  4. Gotować w dużej ilości osolonej wody. Gnocchi są gotowe, gdy tylko wypłyną na powierzchnię wody.

 

Risotto alla milanese  szafranowe risotto to klasyk mediolańskiej kuchni. Często podawany z ‚osso buco’ czyli potrawką z giczy cielęcej, ale może stanowić równie dobrze samodzielne ‚primo’. Piękny, żółty kolor nadają daniu pręciki krokusów, czyli szafranu. W oryginalnym przepisie do sprządzenia risotto alla milanese używa się szpiku, ale można je przygotować także z pominięciem tego składnika.

Przepis na 4 porcje

Składniki:

– 1,2 l bulionu wołowego

– 1/2 łyżeczki szafranu (pręcików)

– 80 g masła

– 1 mała cebula

– 350 g ryżu do risotto (np. carnaroli, arborio)

– 150 ml białego wytrawnego wina

– 4 łyżki drobno startego sera grana padano lub parmezanu

– sól

Wykonanie

  1. Bulion zagotować. Do gorącego dodać szafran, wymieszać i odstawić.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę
  3. Na patelnię dodać połowę masła, cebulę oraz szpik. Podsmażać, aż szpik rozpuści się, a cebula zmięknie.
  4. Dodać ryż, wymieszać i smażyć, aż stanie się szklisty. Zwiększyć ogień pod patelnią i wlać wino. Gotować do czasu, aż cały płyn odparuje.
  5. Małymi porcjami dodawać ciepły bulion z szafranem. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, a gdy ryż wchłonie cały płyn – dodać kolejną porcję bulionu.
  6. Po dodaniu całego płynu ryż powinien być miękki, ale wciąż stawiać lekki opór zębom. Jeśli jest za twardy, można dodać dodatkową porcję bulionu lub wody.
  7. Risotto zdjąć z ognia, dokładnie wymieszać z pozostałym masłem oraz startym serem. W razie potrzeby można doprawić odrobiną soli

 

Polędwiczki zapiekane z mozzarellą, pomidorem i oliwkami efektowne i niezbyt pracochłonne danie. Aromaty bazylii i pomidora sprawiają, że nie tylko ładnie wygląda, ale też świetnie smakuje. Polędwiczkę można obsmażyć wcześniej i zapiec dopiero przed podaniem, a świeżego pomidora zastąpić suszonym, który ma głębszy, bardziej wyraźny smak.

Przepis na 3-4 porcje

Składniki:

– 1 polędwiczka wieprzowa średniej wielkości

– 2 ząbki czosnku

– łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

– ok. 1/2 kulki mozzarelli lub kilka małych kuleczek

– 1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych

– garść czarnych oliwek (ok. 6 sztuk)

– kilka liści świeżej bazylii

– sól, pieprz

– oliwa do smażenia

 Wykonanie

  1. Polędwiczkę umyć, osuszyć. Usunąć kawałki tłuszczu i białe błonki.
  2. Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać, połączyć z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć polędwiczkę (całą, mięso kroimy dopiero później) i odstawić na co najmniej 30 minut w temperaturze pokojowej (polędwiczkę można również zamarynować w ziołach przez noc w lodówce).
  3. Nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę. Wyłożyć mięso i obsmażyć na średnim ogniu z każdej strony na złoto. Zdjąć z patelni, odłożyć w ciepłe miejsce i dać mięsu „odpocząć” ok. 5 minut.
  5. W tym czasie przygotować dodatki. Pomidora i mozzarellę pokroić na półplasterki, liście świeżej bazylii opłukać i osuszyć.
  6. Polędwiczkę pokroić na 3-4 cm kawałki. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przeciętą częścią do góry. Na każdym kawałku położyć listek bazylii, plasterek pomidora, kawałek mozzarelli oraz czarną oliwkę. Można spiąć wykałaczką.
  7. Polędwiczki wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut bez przykrycia.
  8. Przed podaniem można skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Podawać z zieloną sałatą, fasolką szparagową lub pieczonymi ziemniaczkami.

Ciasto włoskie ciasto włoskie, ciasto wiewiórka to proste ciasto jabłkowo-orzechowe. Jest wyjątkowo pyszne i nie zawiera tłuszczu w postaci masła, czy oleju. Mimo to, ciasto nie jest suche a swoją wilgotność zawdzięcza jabłkom, które posypane cukrem puszczają sok. Pozycja obowiązkowa na niedzielny deser w gronie najbliższych.

Składniki na ciasto włoskie:

  • 6 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę
  • 3/4 szklanki orzechów
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jaja

Wykonanie

1.Pokrojone jabłka wsypać do miski. Dodać bakalie. Zasypać cukrem, przykryć i odstawić na godzinę. Po tym czasie cukier spowoduje, iż jabłka puszczą sok.

2.Mąkę przesiać razem z sodą i proszkiem, a następnie wsypać do miski z jabłkami

3.Dodać jaja. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem o wymiarach 24 cm x 28 cm

4.Piekarnik nagrzać do 175°C. Piec ok. 35 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy.

5.Ciasto włoskie (ciasto wiewiórka) ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.

Opublikowane: 4 marca 2020