„Świąteczne spotkanie kulinarne” rozpoczęło cykl spotkań poświęconych unikatowym przepisom na specjały , które pojawiają się tylko na stole naszych słuchaczy .
Spotkanie w dniu 23 marca 2013 r wiązało się z nadchodzącymi Świętami Wielkanocnymi i swój unikatowy przepis na zajączki, kurki i jajka wielkanocne zaprezentowała Elżbieta Gajda. Nie zabrakło również jajek namalowanych przez Joasię Murzyn czy jajek wykonanego techniką filcowania przez Lusię Brandt i Henię Paruzel
Dlaczego zajączki? Skąd się wzięły w koszyczku wielkanocnym?
Wg naszej Elusi zajączek jest symbolem wiosny i odradzającej się przyrody. Podobno śpi z otwartymi oczami i to on miał pierwszy zobaczyć Zmartwychwstałego Chrystusa . Dzięki temu na dobre wrósł w tradycję Świąt Wielkanocnych i znajdujemy go w dekoracjach świątecznych , wystawach, reklamach i kartkach świątecznych.
Zajączki , uczestnicy międzypokoleniowego spotkania wykonywali z ciasta przygotowanego przez Elę , które następnie wkładali do prawie że muzealnych foremek i po lekkim stwardnięciu umiejętnie wyciągali .
Konkurencją dla nas był właściciel kawiarni „Cynamon” – Wojtek Betkiewicz , który na swoich unikatowych foremkach ( zajączek w aucie, zajączek z taczką , zajączek ……) z prawdziwym ciastem marcepanowym wykonywał świąteczne zajączki. Pomagali mu w tym : żona Pani Ilonka i Pan Henio.
Spotkanie odbyło się w kawiarni „Cynamon” a właściciele – Państwo Ilona i Wojtek Betkiewicz stworzyli nam prawie że rodzinną atmosferę.
Nie zabrakło również naszego uniwersyteckiego fotografa – Alka Słabika, który wnikliwie dokumentował nasze kulinarne popisy.
Przepis na ciasto marcepanowe Eli Gajda
1 kg sypkiego cukru pudru
½ paczki mleka w proszku (niebieskiego)
1 olejek migdałowy
¼ kostki masła
3-4 ugotowane zgniecione ziemniaki
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać i dokładnie wyrobić. Wkładać do foremek i po lekkim zastygnięciu ostrożnie wyjąć. Pomalować barwnikami spożywczymi. Kto nie ma foremek może zrobić jajeczka , które także zdobi barwnikami lub obtacza w kakao.