Czy można bez pomocy lekarza poprawić zbyt wolną pracę jelit ?
Wykład gastrologa, dr n.med. Agnieszki Kowalskiej-Pawełek, był okazją do poznania problemów zdrowotnych i zrozumienia pewnych prawidłowości właściwej higieny żywienia i funkcjonowania układu trawiennego, pracy jelit.
Dr n.med. Agnieszka Kowalska-Pawełek to specjalista chorób wewnętrznych i gastroenterologii, ordynator oddziału wewnętrznego 1 w WSP Hagera w Tarnowskich Górach; oprócz pracy w oddziale wykonuje badania endoskopowe w ww. szpitalu oraz w Szpitalu Jakubiec w Myszkowie.
Była Kierownikiem Projektu „Profilaktyka raka jelita grubego to w Tarnowskich Górach nic strasznego!”, prowadząc m.in. spotkania informacyjno-edukacyjne; projekt był realizowany od września 2017 r. do końca września 2018 r. w Wielospecjalistycznym Szpitalu Powiatowym w Tarnowskich Górach.
Kupa problemów…Okazuje się przecież , że ten fizjologiczny proces decyduje o naszym zdrowiu i powinniśmy mieć tego świadomość. A jeśli już mamy problem, a zmaga się z nim większość ludzi, to czy można bez pomocy lekarza poprawić zbyt wolną pracę jelit ?
Dr n.med. Agnieszka Kowalska-Pawełek omówiła w swoim wykładzie co i jak decyduje o pracy jelit, kiedy mówimy o zaparciu, a kiedy o biegunce.
Słuchacze dowiedzieli się także jakie są typowe objawy zaparcia i co o naszym zdrowiu mówi to co wydalamy. Wykładowczyni omówiła także najczęstsze błędy żywieniowe, które generują problemy z wypróżnianiem, oczyszczaniem organizmu wydalającego niestrawione, zbędne resztki pokarmowe. Pokazała co jeść, czego nie jeść, by jelita funkcjonowały sprawnie. Podpowiedziała także studentom tarnogórskiego UTW jakie środki farmakologiczne mogą czasami wspomóc nas w rozwiązaniu problemu ze stolcem , ale przede wszystkim polecała stosowanie właściwego odżywiania.
Z wielu porad warto zapamiętać to, że : powinniśmy wypijać codziennie 1,5- 2 litrów płynów, najlepiej wody; zdecydowanie na czczo wypić szklankę ciepłej wody!
Warto pamiętać, że jest cała gama owoców korzystnych do pobudzania pracy jelit i takim super owocem jest np. smaczliwka wdzięczna, czyli awokado.
Na koniec wykładowczyni, dr n.med. Agnieszka Kowalska-Pawełek,powiedziała słuchaczom, kiedy trzeba pójść jednak do lekarza; przede wszystkim: kiedy szybko, bez odchudzania, straci się co najmniej 10% masy ciała, jest się przez dłuższy czas osłabionym, zauważymy zmiany w kale ( smolisty), gdy w rodzinie występował rak jelita grubego.
No i na koniec wykładowczyni odpowiedziała na pytania słuchaczy, dotyczące problemów gastrycznych.
Wykład spotkanie z dr n.med. Agnieszką Kowalską-Pawełek można podsumować refleksjami Hipokratesa, uważanego za prekursora współczesnej medycyny: „Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby.” i „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem.”
Tekst: Stanisława Szymczyk
Zdjęcia: Stanisława Szymczyk i Krzysztof Nikiel