Alergia to reakcja nadwrażliwości układu immunologicznego na substancje, które w normalnych warunkach są nieszkodliwe dla większości ludzi. W ostatnich latach na świecie zaobserwowano ogólny wzrost liczby osób cierpiących na alergię . W krajach wysoko rozwiniętych występują one u około 30% populacji. Wzrost ten może być związany z różnymi czynnikami, takimi jak zmiany w stylu życia, zanieczyszczenie środowiska, dieta, a także genetyka.
Alergii poświęcony był wykład prof. dr hab. n. med. Joanny Glück, która jest to specjalistką chorób wewnętrznych i alergologii . Pracuje w Katedrze i Klinice Chorób Wewnętrznych, Alergologii i Immunologii Klinicznej Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Ma na swoim koncie wiele publikacji naukowych, artykułów w pismach fachowych, monografiach zbiorowych, także publikacje książkowe.
Celem wykładu było zwiększenie świadomości na temat objawów alergii oraz zaprezentowanie metod ich diagnostyki i leczenia. Prof. Joanna Glück omówiła różne rodzaje alergii, zaczynając od alergii pokarmowej, wskazując na najczęstsze alergeny, takie jak orzechy, mleko i ryby. Zwróciła uwagę na objawy oraz metody diagnostyczne, takie jak testy skórne i analizy krwi. Następnie poruszyła temat alergii wziewnej, wskazując na pyłki roślin i roztocza jako główne czynniki ją wywołujące. W kontekście alergii lekowej, omówiła najczęściej uczulające leki i zasady postępowania w przypadku reakcji alergicznych.
Temat wykładu wzbogaciły pytania zadawane przez słuchaczy dotyczące m.in. profilaktyki alergii, nowych sposobów diagnostyki i leczenia a także bezpieczeństwa szczepień.
Wykład dostarczył wiele cennych informacji na temat alergii, podkreślając ich rosnące znaczenie w społeczeństwie oraz konieczność dalszej edukacji w tym zakresie.