27 lipca 2024

Śląskie smaki w Tarnogórskiej Bibliotece

27.07 2024  w Tarnogórskiej  Bibliotece grupa studentów naszego UTW miała okazję uczestniczyć w spotkaniu kulinarnym z degustacją  pt. „ Śląskie   smaki” prowadzonej przez wspaniałego kucharza Grzegorza Biena.
Jesteśmy pod wrażeniem  prezentowanych potraw śląskiej kuchni „w nowym wydaniu”. Był tradycyjny kołocz, żurek na prawdziwym zakwasie, śledź matias z musem gruszkowym i posypką piernikowo -migdałową oraz  pierogi z farszem z krupnioka .
Było smacznie ,zdrowo i kolorowo, a wszystko  prowadzone  w gwarze śląskiej i związane z naszą śląską tradycją.

„Bo wicie było to tak: Na pokazie śląskiej kuchni, gryfny kuchorz Grzesiu Bien naszykował nom maszkytne dania. Boł kołocz, żur, ślydź matijas z gruszkom, posuty piernikowom posypkom i pierogi nafilowane krupniokym.
Wszystko fajnie naszykowane i pod gymba podane do skosztowanio.”

Tekst: Maria Witkowska

Zdjęcia:

Opublikowane: 30 lipca 2024