27.07 2024 w Tarnogórskiej Bibliotece grupa studentów naszego UTW miała okazję uczestniczyć w spotkaniu kulinarnym z degustacją pt. „ Śląskie smaki” prowadzonej przez wspaniałego kucharza Grzegorza Biena.
Jesteśmy pod wrażeniem prezentowanych potraw śląskiej kuchni „w nowym wydaniu”. Był tradycyjny kołocz, żurek na prawdziwym zakwasie, śledź matias z musem gruszkowym i posypką piernikowo -migdałową oraz pierogi z farszem z krupnioka .
Było smacznie ,zdrowo i kolorowo, a wszystko prowadzone w gwarze śląskiej i związane z naszą śląską tradycją.
„Bo wicie było to tak: Na pokazie śląskiej kuchni, gryfny kuchorz Grzesiu Bien naszykował nom maszkytne dania. Boł kołocz, żur, ślydź matijas z gruszkom, posuty piernikowom posypkom i pierogi nafilowane krupniokym.
Wszystko fajnie naszykowane i pod gymba podane do skosztowanio.”
Tekst: Maria Witkowska
Zdjęcia: