W niedzielę 2 czerwca na rynku w Tarnowskich Górach odbył się festiwal,,Śląskie Smaki „, który organizowany jest przez Śląską Organizację Turystyczną od 2006 roku i ma na celu promocję kuchni regionalnej województwa i podtrzymywanie kulinarnych tradycji z nią związanych. Uczestnicy festiwalu (amatorzy, szkoły gastronomiczne i profesjonaliści) walczyli o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch. Podczas trwania imprezy odbyły się pokazy kulinarne oraz emocjonująca Bitwa Smaków. Atrakcją dla odwiedzających Festiwal był niezwykle bogaty program kulinarny i artystyczny. Zespół reprezentujący nasz Uniwersytet Trzeciego Wieku w składzie: Halina Dudek, Janina Gliszczyńska, Jadwiga Rogacz I Iwona Świszczorowska zdobył Złoty fartuch. Daniami konkursowymi były: zupa z zielonego groszku z ptysiem , królik w śmietanie z kolorowymi kluskami, młodymi buraczkami i marchewką oraz na deser,,Kopa Tarnogórska „czyli torcik bezowo – kokosowy z pyszną masą. GRATULACJE !!!
Nasze koleżanki w „Złotych fartuszkach ” przyjął wraz z innymi nagrodzonymi Burmistrz Tarnowskich Gór Pan Arkadiusz Czech gratulując zajęcia medalowych miejsc oraz pomysłów na „Śląskie smaki”
Otrzymaną w konkursie nagrodę – mikser i wagę kuchenną nasze koleżanki przekazały na ręce Pani Dyrektor – Anny Pająk do Specjalnego Ośrodka Szkolno- Wychowawczego w Tarnowskich Górach.
Zdjęcia: Halina Dudek i Janina Gliszczyńska