Wróciliśmy do kulinarnych spotkań z młodzieżą z Zespołu Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Tarnowskich Górach. Tym razem w roli głównej wystąpiły pierogi i krokiety . Wszyscy wiemy, że pierogi to najsłynniejsze danie polskiej kuchni. To potrawa uniwersalna , bo wkładając do środka różnorodny farsz można przygotować obiad dla miłośników mięsa i dla wegetarian. To samo dotyczy krokietów. Zaczęliśmy od przygotowania ciasta , potem komponowaliśmy farsz a na koniec ćwiczyliśmy różne techniki lepienia pierogów – tutaj wymienialiśmy się doświadczeniami z młodszymi adeptami sztuki kulinarnej. Nad całością prac czuwały a następnie oceniały efekt wspólnej pracy Panie Elżbieta Zawartka i Agnieszka Surma – nauczycielki przygotowania zawodowego „Gastronomika” . A na koniec – nagroda czyli wspólna degustacja przygotowanych dań czyli pierożków ravioli ze szpinakiem, pierogów z mozzarellą i suszonymi pomidorami , krokietów z serem i szynką oraz z serem i mango.
Uczestnicy warsztatów wspólnie stwierdzili, że koniecznie musimy je kontynuować , a więc DO ZOBACZENIA