Grudzień 2019

Przygotowania przedświąteczne – warsztaty z rękodzieła artystycznego i kulinarne

I w naszym uniwersytecie czuć przedświąteczną atmosferę. A to m.in za sprawą różnych warsztatów, które podejmują tematykę świąteczną.

Pod kierunkiem Ani Murzyn na warsztatach z rękodzieła artystycznego uczestnicy wykonywali ozdoby świąteczne mogące stanowić dekorację pomieszczeń, stołu itp. Oceńcie sami – jak się Wam podobają.

Zdjęcia: Ania Murzyn

 

 

 

 

 

Natomiast na warsztatach kulinarnych, które odbywają się  pod okiem Oli Król- Skowron pomyślano o potrawach na świąteczny obiad, Były to potrawy z drobiu. Były one przygotowane na różne sposoby – te tradycjonalne , jak i trochę egzotyczne. A oto przepisy:

Kurczak de volaille z suszoną morelą
Składniki:
– 400 g filetów z piersi kurczaka
– 100 g suszonych moreli
– 100 g tartego żółtego sera
– przyprawy sól, pieprze, papryka, czosnek
– ½ szklanki oleju
– bułka do panierowanie, mąka, jajko

Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na dwa cienkie płaty i rozbij delikatnie tłuczkiem. Przyprawy wymieszaj z 3 łyżkami oleju i natrzyj mięso. Tarty ser wymieszaj z pokrojonymi w paseczki morelami i nałóż na każdy kawałek mięsa. Całość zroluj, zakładając do środka brzegi tak, aby farsz nie wypłynął podczas smażenia.

Roladki panieruj zanurzając kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce. Smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu, obracając co jakiś czas przez 5 minut. Dopiecz w piekarniku, nagrzanym do 180 C przez 15 minut.

Do tego przepisu wprowadzić można modyfikację w postaci dodatku orzechów włoskich lub zastąpienie sera żółtego beszamelem.

Aby rozpusta była pełna, do roladek proponuję sos pomarańczowy. Po usmażeniu kotletów na patelnię sypię trochę mąki, rozprowadzam z pozostałym tłuszczem na gładką masę i dodaję szklankę soku pomarańczowego, łyżkę margaryny lub masła, szczyptę imbiru. Całość doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i wolno gotuję, aż sos zgęstnieje.

Azjatycki kurczak w glazurze wg Jamiego

Składniki :

  • 4 udka z kurczaka bez skóry i kości (może być też pierś)
  • 3 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 4 łyżki słodkiego sosu chili
  • Łyżka oleju
  • Orzeszki ziemne lub sezam do posypania

Kurczaka myjemy i lekko osuszamy. Wykładamy go na arkusz papieru do pieczenia, posypujemy obficie przyprawą pięciu smaków i wmasowujemy ją w kurczaka. Przykrywamy go drugim arkuszem papieru, a następnie rozbijamy go lekko np przy pomocy walka lub tłuczka. Wykładamy kurczaka na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy go z obu stron. Powinien być gotowy po około 7-10 minutach. Po tym czasie dodajemy na patelnię sos chili. Gotujemy jeszcze kilka chwil, aby sos się skarmelizował i dokładnie obtoczył kurczaka. Przed podaniem posypujemy go ziarnami sezamu lub rozkruszonymi orzeszkami ziemnymi. Serwujemy razem z sałatką z makaronu sojowego.

Kasza  smażona z indykiem i pieczarkami

Składniki:

  • kasza bulgur 200 gram
  • olej 3 łyżki
  • kostka rosołowa1 szt.
  • duża cebula 2 szt.
  • pierś z indyka 200 g
  • pieczarki 200 g
  • ząbek czosnku 2 szt.
  • Majeranek1/2 łyżeczka
  • sól pieprz do smaku
  • orzechy 50 gram
  • szczypiorek 1 pęczek

 

Kaszę ugotować na kostce rosołowej. Cebulę i  indyka pokrój w dużą kostkę. Umyte pieczarki pokrój w ćwiartki, drobno posiekaj szczypior i czosnek. W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek i cebulę, gdy się zeszkli dodaj indyka i smaż, aż zacznie się rumienić. Dodaj pieczarki i smaż, aż z garnka odparują soki z pieczarek. Dodaj podpieczone orzechy włoskie i kaszę, całość dokładnie wymieszaj, dodaj szczypior i dopraw do smaku majerankiem.

Pierś z kaczki w miodowej glazurze

Składniki

  • 2 piersi kaczki ze skórą
  • 3 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki musztardy Dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Piersi z kaczki oczyść, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Skórę natnij w szachownicę. Natrzyj solą i pieprzem. Kaczkę podsmaż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, najpierw skórą do dołu, a potem z drugiej strony. Zachowaj tłuszcz, który wytopił się z kaczki na później, a filety przełóż do naczynia do zapiekania. Do tłuszczu pozostałego na patelni dodaj miód, musztardę, roztarty czosnek i sok z cytryny. Podgrzej i wymieszaj. Sosem zalej piersi kaczki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 10-12 minut.

Zdjęcia:Helena Domańska

 

Opublikowane: 15 grudnia 2019