5 listopada 2019

Relacja z warsztatów kulinarnych

Potrawy z wołowiny były tematem pierwszych w tym roku warsztatów kulinarnych. 12 uczestniczek , podzielonych na cztery grupy pod okiem Oli Król-Skowron wykonywało:  burgery wołowe, teksańską sałatkę, makaron chow mein z wołowiną i warzywami oraz carpaccio wołowe. Wykonanie dań nie było skomplikowane a to też dlatego, że Ola każdemu przydzieliła określone zadanie . Poza tym obchodziła poszczególne grupy udzielając cennych wskazówek. Efekt końcowy – to nie tylko smaczne potrawy ale  piękny sposób ich podania.

A poniżej przepisy:

1/Burgery wołowe

Składniki -ok. 6 sztuk

  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 kg wołowiny (polecam antrykot)
  • 1 łyżeczka pikantnej mieszanki przypraw *
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony na kawałki
  • 3 – 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • 1 żółtko

oraz (opcjonalnie): 1 mała cebula pokrojona na plasterki i zeszklona (przez około 10 minut) na małym ogniu

* w skład mieszanki przypraw mogą wchodzić np. kmin, kolendra, pieprz, papryka, tymianek, rozmaryn, gorczyca, goździki, cynamon, czosnek, kminek, anyż. Można użyć gotowej indyjskiej przyprawy o cierpkim i pikantnym smaku garam masala.

Przygotowanie

  • Mięso pokroić na kawałki, rozłożyć na desce, posypać pieprzem, mieszanką przypraw, czosnkiem, natkę pietruszki oraz zeszkloną cebulę jeśli jej używamy. Zmielić w maszynce do mięsa sitkiem o grubych oczkach (mięso ma być grubo zmielone z wyczuwalnymi kawałeczkami mięsa).
  • Do zmielonego mięsa dodać żółtko i delikatnie wymieszać. Uformować kotleciki biorąc na każdego po około 150 – 200 g mięsa. Rozgrzać dobrze patelnię grillową, posypać pierwsze 4 burgery z jednej strony solą i ułożyć na patelni (posoloną stroną do patelni). Grillować na dość dużym ogniu, przez około 3 minuty, aż mięso zmieni kolor do połowy burgera. Podczas grillowania uważamy, aby temperatura patelni nie zmniejszyła się i burgery nie wypuściły soków.
  • Posypać drugą stronę burgerów solą, przewrócić na drugą stronę (opcjonalnie położyć na zgrillowanej stronie plasterek sera aby się roztopił) i grillować kolejne 3 minuty. Zdjąć z patelni i ułożyć na desce.
  • Patelnię wytrzeć papierowym ręcznikiem i grillować podobnie kolejne burgery. Podawać w przekrojonej na pół i opieczonej w tosterze bułce hamburgerowej. Ostudzone burgery można też zamrozić i następnie odgrzewać na bardzo małym ogniu na patelni pod przykryciem (ok. 5 min z każdej strony).

2/ Sałatka teksańska

Składniki

  • sałata lodowa 300 g
  • sos sałatkowy czosnkowy
  • przyprawa do mięsa 1 łyżka
  • majonez 3 łyżki
  • ketchup 3 łyżki
  • wołowina (polędwica lub rostbef) 200 g
  • boczek 200 g
  • ser pleśniowy niebieski 50 g
  • pomidor 1 szt.
  • czerwona cebula 1 szt.
  • awokado 1 szt.
  • jogurt naturalny 50 ml
  • olej słonecznikowy 50 ml

Przygotować sos sałatkowy. Wymieszać zawartość opakowania z majonezem oraz ketchupem. Dodać pokruszony ser pleśniowy. Sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki i pomieszać z sosem. Następnie rozłożyć na talerze. Awokado obrać ze skórki, usunąć ze środka pestkę, następnie pokroić w kostkę i ułożyć na sałacie. Cebulę i pomidory pokrój w kostkę. Podobnie jak awokado, ułożyć je na sałacie. Na patelnię wlać olej. Pokroić boczek w paski, przełożyć go na patelnię i dokładnie wysmażyć. Następnie przełożyć na sałatę. Wołowinę pokroić w paski i oprószyć Przyprawą do mięs. Podsmażyć na tej samej patelni, na której smażony był boczek. Po usmażeniu również umieść ją na sałacie. Przed podaniem posyp sałatkę grzankami.

3/ Makaron chow mein z wołowiną i warzywami

Składniki – 2 porcje

  • 80 g makaronu chow mein
  • 170 g wołowiny (użyłam polędwicy)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1/4 pora (tylko z jasno-zielonej i białej części)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 pieczarki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta zmielonego białego pieprzu
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego + 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie

  • Makaron włożyć do wrzątku na ok. 4 minuty, następnie przepłukać zimną wodą. Wołowinę pokroić w poprzek włókien na cieniutkie (2-3 mm) paseczki.
  • Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na tarce. Pora cieniutko posiekać, paprykę pokroić w paski, pieczarki na plasterki.
  • Rozgrzać wok lub dużą patelnię, wlać olej. Włożyć czosnek i imbir i smażyć ok. pół minuty, dodać wołowinę i obsmażyć przez ok. 2 minuty. Dodać pora, paprykę i pieczarki i smażyć mieszając przez ok. 3 minuty.
  • Dodać ugotowany makaron, doprawić szczyptą białego pieprzu i cukru. Wlać sos sojowy i wodę. Wymieszać i podsmażać jeszcze wszystko przez ok. 2 minuty. Doprawić olejem sezamowym i posiekanym szczypiorkiem.

4/ Carpaccio wołowe

Składniki:

  • kawałek wołowiny np. polędwicy lub ligawy (najlepszej jakości mięso od sprawdzonego dostawcy)
  • oliwa z oliwek
  • sól gruboziarnista
  • pieprz młotkowany
  • kapary
  • świeże zioła lub np. rukola

Wykonanie:

Wołowinę kroimy w bardzo cieniutkie plasterki (im cieniej tym lepiej). Możemy zmrozić mięso, aby lepiej się kroiło. Układamy mięso na talerzu w dowolnej aranżacji i posypujemy gruboziarnistą solą, świeżo młotkowanym pieprzem (lub grubo mielonym), polewamy oliwą, posypujemy odsączonymi kaparami i dekorujemy świeżymi ziołami- rukola. Kropimy delikatnie sokiem z cytryny albo octem winnym.

I relacja fotograficzna  z warsztatów wykonywana przez Helenkę Domańską.

        

Opublikowane: 6 listopada 2019