W Zespole Szkól Gastronomiczno- Hotelarskich w Tarnowskich Górach odbyły się warsztaty kulinarne z cyklu „Kuchnia łączy pokolenia”. Uczestniczyli w nich uczniowie szkoły oraz słuchacze tarnogórskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku . Planując te spotkanie młodzież i seniorzy chcieli przełamać stereotypy i bariery w postrzeganiu siebie nawzajem. Seniorzy chcieli również przekazać młodszemu pokoleniu lokalne tradycje i kulturę. Kuchnia śląska była tematem pierwszego spotkania. Opowiedziały o niej ubrane w śląskie stroje „Starki” czyli Lyjna- Helena Domańska i Ryjzka – Teresa Majzner – słuchaczki UTW. Z bogatej kuchni śląskiej Ola Król- Skowron ( prowadząca warsztaty kulinarne ze słuchaczami UTW) wybrała cztery potrawy – sałatkę śledziową „szałot”, placuszki śledziowe, budyń z kartofli oraz makrony owsiane. Wspólna praca pod okiem nauczycieli z Zespołu Szkół – pań Elżbiety Zawartka i Agnieszki Smura przyniosła efekt w postaci smacznych i niecodziennych potraw. Relację z tego spotkania będzie można zobaczyć 16 lutego br o godz. 18.00 w programie „Dojrzalsi” emitowanej przez TVP Katowice