I w naszym uniwersytecie czuć przedświąteczną atmosferę. A to m.in za sprawą różnych warsztatów, które podejmują tematykę świąteczną.
Pod kierunkiem Ani Murzyn na warsztatach z rękodzieła artystycznego uczestnicy wykonywali ozdoby świąteczne mogące stanowić dekorację pomieszczeń, stołu itp. Oceńcie sami – jak się Wam podobają.
Zdjęcia: Ania Murzyn
Natomiast na warsztatach kulinarnych, które odbywają się pod okiem Oli Król- Skowron pomyślano o potrawach na świąteczny obiad, Były to potrawy z drobiu. Były one przygotowane na różne sposoby – te tradycjonalne , jak i trochę egzotyczne. A oto przepisy:
Kurczak de volaille z suszoną morelą
Składniki:
– 400 g filetów z piersi kurczaka
– 100 g suszonych moreli
– 100 g tartego żółtego sera
– przyprawy sól, pieprze, papryka, czosnek
– ½ szklanki oleju
– bułka do panierowanie, mąka, jajko
Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na dwa cienkie płaty i rozbij delikatnie tłuczkiem. Przyprawy wymieszaj z 3 łyżkami oleju i natrzyj mięso. Tarty ser wymieszaj z pokrojonymi w paseczki morelami i nałóż na każdy kawałek mięsa. Całość zroluj, zakładając do środka brzegi tak, aby farsz nie wypłynął podczas smażenia.
Roladki panieruj zanurzając kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce. Smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu, obracając co jakiś czas przez 5 minut. Dopiecz w piekarniku, nagrzanym do 180 C przez 15 minut.
Do tego przepisu wprowadzić można modyfikację w postaci dodatku orzechów włoskich lub zastąpienie sera żółtego beszamelem.
Aby rozpusta była pełna, do roladek proponuję sos pomarańczowy. Po usmażeniu kotletów na patelnię sypię trochę mąki, rozprowadzam z pozostałym tłuszczem na gładką masę i dodaję szklankę soku pomarańczowego, łyżkę margaryny lub masła, szczyptę imbiru. Całość doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i wolno gotuję, aż sos zgęstnieje.
Azjatycki kurczak w glazurze wg Jamiego
Składniki :
- 4 udka z kurczaka bez skóry i kości (może być też pierś)
- 3 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 4 łyżki słodkiego sosu chili
- Łyżka oleju
- Orzeszki ziemne lub sezam do posypania
Kurczaka myjemy i lekko osuszamy. Wykładamy go na arkusz papieru do pieczenia, posypujemy obficie przyprawą pięciu smaków i wmasowujemy ją w kurczaka. Przykrywamy go drugim arkuszem papieru, a następnie rozbijamy go lekko np przy pomocy walka lub tłuczka. Wykładamy kurczaka na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy go z obu stron. Powinien być gotowy po około 7-10 minutach. Po tym czasie dodajemy na patelnię sos chili. Gotujemy jeszcze kilka chwil, aby sos się skarmelizował i dokładnie obtoczył kurczaka. Przed podaniem posypujemy go ziarnami sezamu lub rozkruszonymi orzeszkami ziemnymi. Serwujemy razem z sałatką z makaronu sojowego.
Kasza smażona z indykiem i pieczarkami
Składniki:
- kasza bulgur 200 gram
- olej 3 łyżki
- kostka rosołowa1 szt.
- duża cebula 2 szt.
- pierś z indyka 200 g
- pieczarki 200 g
- ząbek czosnku 2 szt.
- Majeranek1/2 łyżeczka
- sól pieprz do smaku
- orzechy 50 gram
- szczypiorek 1 pęczek
Kaszę ugotować na kostce rosołowej. Cebulę i indyka pokrój w dużą kostkę. Umyte pieczarki pokrój w ćwiartki, drobno posiekaj szczypior i czosnek. W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek i cebulę, gdy się zeszkli dodaj indyka i smaż, aż zacznie się rumienić. Dodaj pieczarki i smaż, aż z garnka odparują soki z pieczarek. Dodaj podpieczone orzechy włoskie i kaszę, całość dokładnie wymieszaj, dodaj szczypior i dopraw do smaku majerankiem.
Pierś z kaczki w miodowej glazurze
Składniki
- 2 piersi kaczki ze skórą
- 3 łyżki miodu
- 2-3 łyżki musztardy Dijon
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Piersi z kaczki oczyść, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Skórę natnij w szachownicę. Natrzyj solą i pieprzem. Kaczkę podsmaż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, najpierw skórą do dołu, a potem z drugiej strony. Zachowaj tłuszcz, który wytopił się z kaczki na później, a filety przełóż do naczynia do zapiekania. Do tłuszczu pozostałego na patelni dodaj miód, musztardę, roztarty czosnek i sok z cytryny. Podgrzej i wymieszaj. Sosem zalej piersi kaczki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 10-12 minut.
Zdjęcia:Helena Domańska