Potrawy z wołowiny były tematem pierwszych w tym roku warsztatów kulinarnych. 12 uczestniczek , podzielonych na cztery grupy pod okiem Oli Król-Skowron wykonywało: burgery wołowe, teksańską sałatkę, makaron chow mein z wołowiną i warzywami oraz carpaccio wołowe. Wykonanie dań nie było skomplikowane a to też dlatego, że Ola każdemu przydzieliła określone zadanie . Poza tym obchodziła poszczególne grupy udzielając cennych wskazówek. Efekt końcowy – to nie tylko smaczne potrawy ale piękny sposób ich podania.
A poniżej przepisy:
1/Burgery wołowe
Składniki -ok. 6 sztuk
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 kg wołowiny (polecam antrykot)
- 1 łyżeczka pikantnej mieszanki przypraw *
- 1 ząbek czosnku, pokrojony na kawałki
- 3 – 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól
- 1 żółtko
oraz (opcjonalnie): 1 mała cebula pokrojona na plasterki i zeszklona (przez około 10 minut) na małym ogniu
* w skład mieszanki przypraw mogą wchodzić np. kmin, kolendra, pieprz, papryka, tymianek, rozmaryn, gorczyca, goździki, cynamon, czosnek, kminek, anyż. Można użyć gotowej indyjskiej przyprawy o cierpkim i pikantnym smaku garam masala.
Przygotowanie
- Mięso pokroić na kawałki, rozłożyć na desce, posypać pieprzem, mieszanką przypraw, czosnkiem, natkę pietruszki oraz zeszkloną cebulę jeśli jej używamy. Zmielić w maszynce do mięsa sitkiem o grubych oczkach (mięso ma być grubo zmielone z wyczuwalnymi kawałeczkami mięsa).
- Do zmielonego mięsa dodać żółtko i delikatnie wymieszać. Uformować kotleciki biorąc na każdego po około 150 – 200 g mięsa. Rozgrzać dobrze patelnię grillową, posypać pierwsze 4 burgery z jednej strony solą i ułożyć na patelni (posoloną stroną do patelni). Grillować na dość dużym ogniu, przez około 3 minuty, aż mięso zmieni kolor do połowy burgera. Podczas grillowania uważamy, aby temperatura patelni nie zmniejszyła się i burgery nie wypuściły soków.
- Posypać drugą stronę burgerów solą, przewrócić na drugą stronę (opcjonalnie położyć na zgrillowanej stronie plasterek sera aby się roztopił) i grillować kolejne 3 minuty. Zdjąć z patelni i ułożyć na desce.
- Patelnię wytrzeć papierowym ręcznikiem i grillować podobnie kolejne burgery. Podawać w przekrojonej na pół i opieczonej w tosterze bułce hamburgerowej. Ostudzone burgery można też zamrozić i następnie odgrzewać na bardzo małym ogniu na patelni pod przykryciem (ok. 5 min z każdej strony).
2/ Sałatka teksańska
Składniki
- sałata lodowa 300 g
- sos sałatkowy czosnkowy
- przyprawa do mięsa 1 łyżka
- majonez 3 łyżki
- ketchup 3 łyżki
- wołowina (polędwica lub rostbef) 200 g
- boczek 200 g
- ser pleśniowy niebieski 50 g
- pomidor 1 szt.
- czerwona cebula 1 szt.
- awokado 1 szt.
- jogurt naturalny 50 ml
- olej słonecznikowy 50 ml
Przygotować sos sałatkowy. Wymieszać zawartość opakowania z majonezem oraz ketchupem. Dodać pokruszony ser pleśniowy. Sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki i pomieszać z sosem. Następnie rozłożyć na talerze. Awokado obrać ze skórki, usunąć ze środka pestkę, następnie pokroić w kostkę i ułożyć na sałacie. Cebulę i pomidory pokrój w kostkę. Podobnie jak awokado, ułożyć je na sałacie. Na patelnię wlać olej. Pokroić boczek w paski, przełożyć go na patelnię i dokładnie wysmażyć. Następnie przełożyć na sałatę. Wołowinę pokroić w paski i oprószyć Przyprawą do mięs. Podsmażyć na tej samej patelni, na której smażony był boczek. Po usmażeniu również umieść ją na sałacie. Przed podaniem posyp sałatkę grzankami.
3/ Makaron chow mein z wołowiną i warzywami
Składniki – 2 porcje
- 80 g makaronu chow mein
- 170 g wołowiny (użyłam polędwicy)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1/4 pora (tylko z jasno-zielonej i białej części)
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 pieczarki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- szczypta zmielonego białego pieprzu
- szczypta cukru
- 3 łyżki sosu sojowego + 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie
- Makaron włożyć do wrzątku na ok. 4 minuty, następnie przepłukać zimną wodą. Wołowinę pokroić w poprzek włókien na cieniutkie (2-3 mm) paseczki.
- Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na tarce. Pora cieniutko posiekać, paprykę pokroić w paski, pieczarki na plasterki.
- Rozgrzać wok lub dużą patelnię, wlać olej. Włożyć czosnek i imbir i smażyć ok. pół minuty, dodać wołowinę i obsmażyć przez ok. 2 minuty. Dodać pora, paprykę i pieczarki i smażyć mieszając przez ok. 3 minuty.
- Dodać ugotowany makaron, doprawić szczyptą białego pieprzu i cukru. Wlać sos sojowy i wodę. Wymieszać i podsmażać jeszcze wszystko przez ok. 2 minuty. Doprawić olejem sezamowym i posiekanym szczypiorkiem.
4/ Carpaccio wołowe
Składniki:
- kawałek wołowiny np. polędwicy lub ligawy (najlepszej jakości mięso od sprawdzonego dostawcy)
- oliwa z oliwek
- sól gruboziarnista
- pieprz młotkowany
- kapary
- świeże zioła lub np. rukola
Wykonanie:
Wołowinę kroimy w bardzo cieniutkie plasterki (im cieniej tym lepiej). Możemy zmrozić mięso, aby lepiej się kroiło. Układamy mięso na talerzu w dowolnej aranżacji i posypujemy gruboziarnistą solą, świeżo młotkowanym pieprzem (lub grubo mielonym), polewamy oliwą, posypujemy odsączonymi kaparami i dekorujemy świeżymi ziołami- rukola. Kropimy delikatnie sokiem z cytryny albo octem winnym.
I relacja fotograficzna z warsztatów wykonywana przez Helenkę Domańską.