16 listopada 2021

Relacje z warsztatów kulinarnych i z rękodzieła artystycznego

Tym razem na warsztatach kulinarnych przygotowywałyśmy  dietetyczne ciasta i desery i tak się złożyło, że prawie wszystkie były w ” ciemnym kolorze” Było dietetyczne ciasto kawowo-bananowe, „mleczna kanapka, makowiec bez mąki i cukru, który nie pójdzie w boki, orzeźwiające, dietetyczne ciasto z malin, deser a la Monte, „kulki mocy”, baton twix, kanapki i dietetyczny piernik z fasoli. A wszystko to pod szefowskim okiem  Oli Król- Skowron.Poniżej przepisy na te dietetyczne słodkości.

I. Dietetyczne ciasto kawowo-bananowe (145 kcal)

Składniki:

Spód:

  • 8 łyżki otrębów pszennych
  • 125 ml mały jogurt light (owocowy)
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa kawowa:

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 250 g mleka skondensowanego niesłodzonego light
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny

Warstwa bananowa:

  • 250 g mleka skondensowanego niesłodzonego light
  • 3 banany
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny

Wykonanie
Składniki na spód miksujemy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 15 min. Odstawiamy do wystygnięcia.
Robimy warstwę kawową: kawę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Podobnie robimy z żelatyną. Mleko ubijamy przez chwilę mikserem. Dodajemy cukier, rozpuszczoną żelatynę i kawę (ciepłe) i miksujemy do połączenia się składników. Masę wylewamy na spód i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Zabieramy się za warstwę bananową: banany miksujemy na gładką masę, żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Banany i żelatynę mieszamy ze sobą. Mleko ubijamy mikserem na pianę. Dodajemy cukier i banany i miksujemy jeszcze minutę. Masę wylewamy na zastygniętą warstwę kawową i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

II.Dietetyczne ciasto „mleczna kanapka” dla osób na diecie i nie tylko

Składniki:  8 mlecznych kanapek

Ciasto: 

  • 4 łyżki  otrębów owsianych
  • 4 łyżki otrębów pszennych
  • 250 g serka homogenizowanego
  • 1 łyżeczka słodziku
  • 3 łyżki odtłuszczonego kakao
  • 1 jajko
  • 1-1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jogurtowo-twarożkowa:

  • 300 g jogurtu naturalnego (można użyć serka homogenizowanego)
  • 100 g twarożku 0%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek gorącej wody
  • kropelka aromatu waniliowego
  • słodzik do smaku

Wykonanie: 

Do naczynia dodajemy jajko, serek, otręby pszenne, otręby owsiane, proszek do pieczenia, kakao, słodzik i całość miksujemy lub mieszamy. Masę przelewamy do formy o wymiarach około 20x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C na 15 minut. Spód piecze się dość szybko, a nie należy go trzymać za długo w piekarniku bo można go przesuszyć.

Żelatynę wsypujemy do naczynia i zalewamy około 4 łyżkami wrzącej wody. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do twarożku i jogurtu, dokładnie mieszamy, dodajemy słodzik i kropelkę aromatu waniliowego. 

Wystudzony placek kroimy na pół (zdjęcie poniżej) tak żebyśmy otrzymali 2 placki. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją równo na jedną część ciasta czekoladowego i przykrywamy drugą częścią ciasta. Schładzamy w lodówce przez minimum 1 h.

III.Makowiec bez mąki i cukru czyli FIT ciacho na święta, które nie pójdzie w boki

Składniki na masę makową

  • 200g maku sypkiego gotowego po namoczeniu

  • 200ml mleka (u mnie zwierzęce)

  • 100g ksylitolu

  • 5 łyżek miodu (u mnie akacjowy)

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku lub nasiona z jednej laski wanilii

  • 200-250g rodzynek

  • 100ml rumu (opcjonalnie)

Składniki na ciasto

  • 2 puszki ciecierzycy, około 500g (może być ciecierzyca namaczana i gotowana lub ze słoika słoika)

  • 4 jajka

  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (lubię go bo nie czuć go proszkiem do pieczenia ani sodą – polecam)

Przygotowanie
Zagrzewamy w garnuszku mleko, dodajemy ksylitol, miód, rum, wanilię a gdy zacznie wrzeć dosypujemy mak i dodajemy rodzynki. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy do ostygnięcia.Ciecierzycę blendujemy z jajkami i proszkiem do pieczenia. Następnie mieszamy z ostygniętą masą. Całość wylewamy na sylikonową foremkę i pieczemy na 180 stopni przez 50 minut.

IV. Orzeźwiające dietetyczne ciasto z malinami (bez cukru i tłuszczu)

Składniki na keksówkę:

Mąka pszenna graham (typ 1850) – 2 szklanki

Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

Gorzkie kakao – 4 płaskie łyżki

Dojrzały banan – sztuka

Jabłko – sztuka (ok. 200g)

Suszone daktyle – 150g

Mleko 2% – 1/2 szklanki

Jaja – 2 sztuki

Kubeczek malin

Sposób przygotowania:

Daktyle posiekaj i namocz przez 30 minut w mleku – dodaj banana i jabłko. Zmiksuj wszystko na gładki mus. Następnie dodaj jaja i dokładnie wymieszaj.

Wymieszaj składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao).

Połącz dokładnie składniki suche z mokrymi – ciasto powinno być gęste.

W keksówce wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadź połowę ciasta – oprósz malinami. Wyłóż pozostałą część ciasta i powgniataj na wierzchu maliny.

Ciasto piecz w temp. 180 stopni C przez 55 minut.

V. Fit monte, czyli przepis na dietetyczny deser a la Monte

Składniki na 2 porcje

2 jogurty naturalne

1 łyżeczka kakao

1.5 łyżki miodu/syropu z agawy

2 łyżki orzechów laskowych prażonych

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

1. Do blendera włóż jeden jogurt, dodaj orzechy, kakao i łyżkę miodu zblenduj na jednolitą masę.

2. Przełóż ciemną warstwę do słoiczków lub szklanek.

3. Umyj blender i włóż do niego drugi jogurt. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz łyżeczkę miodu. Również zblenduj na jednolitą masę.

4. Wyłóż jasną masę na wcześniej przygotowaną ciemną.

V. Kulki mocy

Składniki na około 15–18 sztuk:

2 szklanki mieszanki orzechów i nasion (użyłem orzechów laskowych, nerkowców, migdałów i ziaren słonecznika)

1 szklanka górskich płatków owsianych

1 szklanka suszonych daktyli, namoczonych godzinę we wrzątku

½ łyżeczki miąższu z laski wanilii (opcjonalnie)

1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)

½ łyżeczki soli

ulubione przyprawy: kakao, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, chili

dodatki do obtoczenia: mak, sezam, płatki migdałowe lub jaglane

Wykonanie

1. W blenderze z nasadką o ostrzach S zmiel bardzo drobno mieszankę orzechów i przesyp ją do większej miski wraz z wanilią, solą i wybranymi przyprawami. Do mielenia możesz równie dobrze użyć młynka do kawy.

2. Kolejno zmiel płatki owsiane i przesyp je do osobnej miski.

3. Na końcu zmiksuj namoczone wcześniej daktyle (wodę odlej do małej szklanki), aż powstanie z nich gęsta i gładka masa.

4. Do mieszanki orzechowej dodaj masę daktylową i porządnie wymieszaj ją widelcem lub rękoma. Powoli dodawaj płatki owsiane, ugniatając całą masę – do momentu, aż przestanie bardzo kleić się do rąk, ale nadal pozostanie plastyczna.

Zazwyczaj szklanka całych płatków owsianych jest wystarczająca, jednak zależy to od stopnia namoczenia i rodzaju użytych daktyli. Gdyby okazały się za suche – dodawaj po odrobinie wody pozostałej z moczenia daktyli.

5. Uformuj kulę ciasta i odstaw ją do lodówki na 15 minut, aż się schłodzi. W międzyczasie przygotuj dodatki do obtoczenia pralinek.

6. Pralinki formuj w zwilżonych dłoniach. Na jedną kulkę przypada około jedna łyżka ciasta.

7. Ozdabiaj kulki, wcześniej zwilżając je odrobiną wody (wystarczy zaledwie na opuszkach palców), i odkładaj na papier do pieczenia.

8. Gotowe! Kulki najlepiej jeść po dobrym schłodzeniu w lodówce

VII.Dietetyczny piernik z fasoli (bez cukru)

Składniki (na keksówkę 14×30 cm)

5 jajek

1 łyżeczka cynamonu

240 g czerwonej fasoli z puszki (zwykle 1 puszka po odsączeniu)

3 łyżki ciemnego kakao

150 g ksylitolu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżeczki przyprawy do piernika

1 tabliczka czekolady deserowej (gorzkiej) – 100 g

Przygotowanie

Żółtka oddzielamy od białek. Mieszamy żółtka z pozostałymi składnikami (oprócz czekolady i białek) i miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do fasolowego ciasta po łyżce wciąż mieszając. Wlewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 50 min. (do suchego patyczka). Studzimy ciasto. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy piernik. Zostawiamy, aż polewa zastygnie.

VIII.BATON TWIX –

SKŁADNIKI

25 g masła,

1 łyżka jogurtu naturalnego,

40 g ksylitolu,

125 g mąki orkiszowej jasnej,

100 g daktyli,

60 g masła orzechowego,

30 g miodu,

5 g drożdży,

1 łyżeczka cukru,

50 g gorzkiej czekolady,

PRZYGOTOWANIE

Do miski dodajemy odmierzoną ilość drożdży, jogurtu naturalnego oraz łyżeczkę cukru, a następnie dokładnie mieszamy. Do rozrobionych w ten sposób drożdży dodajemy masło, mąkę i ksylitol i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na pół godziny.

W tym czasie zalewamy daktyle wrzątkiem, czekamy 10 min i bardzo dokładnie je odsączamy. Daktyle łączymy z masłem orzechowym i miodem i blendujemy na gładką masę. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na długi prostokąt i wykładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.

Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na upieczony spód wykładamy masę daktylową, równomiernie rozprowadzamy po całym cieście i wstawiamy do zamrażalnika na 20 minut. Schłodzone ciasto kroimy na wąskie batoniki.

Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i dokładnie polewamy nią każdy batonik. Na koniec wkładamy do lodówki aż do zastygnięcia czekolady. Nasze batony są gotowe!

Rękodzielniczki też myślą już o świętach i wykonywały ozdoby choinkowe .

Opublikowane: 16 listopada 2021